Training voor PhD’s en Postdocs: 3 stappen naar een carrière in de industrie

Ben jij een PhD of Postdoc en zoek je naar een baan buiten de universiteit? Wil je weten wat je mogelijkheden zijn en hoe je succesvol solliciteert? Dan is dit iets voor jou!

Volgende cursussen starten in Utrecht op 31 Januari en in Leiden op 28 Maart. 

Eventbrite - PhD career program 3-steps to a career in industry - Utrecht

Eventbrite - PhD career training 3-steps to a career in industry - Leiden

Wat je leert tijdens de training: 

Aan het einde van de cursus "3-steps to a career in industry" heb je voor jezelf een helder plan van aanpak om snel een baan te krijgen die bij je past. Je krijgt persoonlijk advies, praktische inzichten en tools.
Je bent gesterkt met persoonlijk advies, praktische inzichten en handige vaardigheden om een kickstart te maken! Vragen die worden beantwoord zijn o.a.:

 • Welke mogelijkheden er zijn voor PhD's en Postdocs?
 • Hoe vind je passende vacatures en niet gepubliceerde kansen?
 • Hoe kun je je vaardigheden en competenties helder en overtuigend verwoorden in een CV, Linkedin profiel, Pitch of brief?
 • Hoe maak je jezelf aantrekkelijk, vindbaar en “matchbaar” voor recruiters?
 • Wat vinden managers van bedrijven belangrijk in sollicitanten?
 • Wat kan je tijdens je studie of promotie doen om je kansen en aantrekkelijkheid straks te exponentieel te vergroten?
 • Hoe kan je succesvol en prettig netwerken, ook als je introvert bent?

We bieden je meer dan een sollicitatietraining: ons streven is je een tool- en mindset aan te bieden die je in staat stelt met kop en schouders boven de grote hausse aan sollicitanten uit te steken, nu en in de toekomst. We bieden je een nieuw perspectief waar je zowel in de aanloop naar je eerste baan als tijdens je verdere carrière de vruchten van plukt. Je hoeft je nooit meer zenuwachtig te maken over wat er gebeurt als je werkgever failliet gaat of de markt verandert omdat je hebt geleerd hoe je kansen voor jezelf creëert en benut.

Waarom zou je je voorbereiden op een baan buiten de universiteit?

We zien dat er buiten de academische wereld veel vraag is naar hoogopgeleide specialisten. Maar we merken ook dat veel hoogopgeleide young professionals het lastig vinden om  zichzelf zo te presenteren dat ze als talent worden herkend door managers en recruiters van bedrijven. Vaak weet je als PhD en Postdoc bovendien niet wat je mogelijkheden zijn en hoe je geschikte vacatures vindt en “ontcijfert”.

Het gevolg is dat we veel PhD’s en Postdocs zien die na het aflopen van hun contract onnodig ploeteren om geschikte banen te vinden en succesvol door het sollicitatieproces te komen. Daarnaast blijven veel kansen onbenut omdat ze simpelweg niet gevonden worden. De situatie doet zich regelmatig voor dat een PhD/postdoc daardoor kiest voor een baan die onder zijn of haar niveau ligt of buiten de specialisatie. Of we zien PhD’s die langer werkzoekend zijn omdat de juiste toon niet wordt getroffen tijdens de sollicitatie en de meest passende positie aan zijn/haar neus voorbij gaat.

Er komen steeds meer PhD’s bij en het aantal banen binnen de universitaire setting daalt. Het gevolg is dat 70 tot 90% van de academici uiteindelijk een baan in de industrie of non-profit sector moet vinden. Het promotietraject bereid je niet voor op een baan buiten de academische setting. Neem zelf het initiatief nemen om beslagen ten ijs te komen! Dit kan je veel tijd, geld en frustratie schelen als je contract straks afloopt...

Om bovengenoemde redenen hebben wij een training ontwikkeld speciaal gericht op PhD’s en Postdocs. De achterliggende missie is om je praktische handvatten te geven om je succesvol verder te kunnen ontwikkelen in een carrière buiten de universiteit.

Wat is uniek aan deze cursus?

 • Gebaseerd op directe ervaring met huidige recruitment procedures buiten de academische setting;
 • Directe ervaring met selectieprocedures van kleine bedrijven (start-ups) en multinationals (corporates) is verwerkt in de oefeningen en tips;
 • Up-to-date kennis van trends op de arbeidsmarkt en de toekomst van werken;
 • Trainers hebben inhoudelijke kennis, zelf ervaring met het doorlopen van een promotietraject en een uitgebreid netwerk;
 • Trainers zijn verbonden aan een kleine organisatie met een entrepreneurial mindset en hebben een grote persoonlijke drive;
 • Ondersteunend materiaal is in het Engels en er is de mogelijkheid om de cursus in het Engels te geven.

Prijs en praktische informatie

De volledige cursus kost €500,- +BTW. Als je online registreert betaal je €55,- inschrijfkosten. Je kan je hier online opgeven voor de cursus in Leiden of vraag een registratieformulier per mail aan (geertje@peopleinscience.nl). De cursusdata zijn:

Utrecht op 31 januari en 14 en 23 februari van 13:00 tot 17:00 in Vredenburg Vergadercentrum (naast centraal station)

Leiden op 28 maart en 11 en 25 april van 13:00 tot 17:00 in de Nieuwe Energie, vlakbij het centraal station.

De kosten kunnen vrijwel altijd worden betaald met je persoonlijke (trainings)budget. Informeer bij je begeleider of de P&O afdeling naar de mogelijkheden. Aan PhD's en Postdocs die geen contract meer hebben bieden we maatoplossingen. Voel je vrij om hierover contact op te nemen.

Twijfel je of dit voor jou mogelijk is en of je begeleider het ziet zitten dat je mee doet? Door nu op je strepen te gaan staan en gebruik te maken van de mogelijkheden tijdens je contract bespaar je veel geld en frustratie later! Meestal is een mailtje voldoende. Denk je dat je geen tijd hebt voor deze cursus? Tijdens de cursus gaan we praktisch aan de slag zodat je alles op orde hebt aan het einde van de cursus. Dit scheelt je veel tijd. Daarnaast merken we dat een helder toekomstplan PhD's ook motiveert om sneller hun proefschrift af te ronden.

De cursus bestaat uit drie middagen. Mocht je op een van de dagen niet kunnen dan kan je gebruik maken van de inhaaldag (datum wordt in overleg bepaald).

Stuur een mail naar geertje@peopleinscience.nl en blijf op de hoogte van nieuwe startdata.

Bij een groep van tenminste 10 geïnteresseerden kan de cursus ook op verzoek op een specifieke locatie worden gegeven.

Testimonials

De cursus is enthousiast ontvangen en alle deelnemers die ten tijde van de cursus werkzoekend waren, hebben snel een baan gevonden. Ook als ze daarvoor al lang aan het zoeken waren. Een mooi voorbeeld is een deelneemster die al maanden zoekende was naar een baan. Ze had al meer dan 60 brieven gestuurd en geen enkele positieve reactie ontvangen. Ze was de wanhoop nabij en twijfelde ook erg over deelname aan de cursus. Zou het wel effect hebben en zou ze de kosten voor deelname kunnen betalen? Ze deed mee volgens onze " oplossing op maat formule " voor PhD's die al geen contract meer hebben. We gingen aan de slag en nog tijdens de cursus ontving ze een uitnodiging voor een interview. Drie weken na afloop van de cursus had ze een nieuwe baan:

“As you predicted within half a year I got a job! Actually, within 3 weeks after the course was finished I was offered a job!”

Een greep uit overige reacties:

“ I’m very happy and grateful for the course! I learned a lot!” “I received more specialized help and information than at other courses”

“A lot of professional help. Personal attitude, specific answers were good and valuable!”

“This was exactly what I needed to prepare for job hunting!”

“A course specially made for PhDs and given by an actual PhD who understands how it works”

“I already had some coaching sessions and workshops, but this course added a lot more!”

“Heel nuttig vooral omdat het heel concreet was”

“Goede training! Veel interactie met handson tips.”

“Meest waardevol vond ik om een keer het hele recruitmentproces te hebben gehoord en vooral dat je weet hoe de industrie denkt.”

“The course was an excellent idea there is a lot of confusing and useless information online and a lot of people with an opinion; this class actually brings together answers that are useful, based on experience and easy to follow to successfully find a new job” - Andrea, Phd Behavioural and Cognitive Neuroscience 

“My expectations were surpassed!” - Thijs, Phd Physics 

“I can now recognise and explain the skills I acquired during my PhD. When I tried to do this by only reading articles on internet I couldn't.” - Clarissa PhD Biochemistry and Neurosciences 

Eventbrite - PhD career program 3-steps to a career in industry - Utrecht

Eventbrite - PhD career training 3-steps to a career in industry - Leiden

En gun jezelf ook een goede voorbereiding!

 People in Science

People in Science combineert inhoudelijke expertise en een groot netwerk in de lab-wereld met meer dan 10 jaar ervaring met werving en selectie van academische science professionals. We zijn gespecialiseerd in de branches chemie, life sciences, farma and biotech. Bekijk onze vacatures of lees meer over de sprekers. We zijn bekend met up-to-date sollicitatieprocedures en weten voer welke uitdagingen jonge professionals staan. Op basis van onze dagelijkse ervaringen in de recruitment hebben we deze training ontwikkeld. We kijken ernaar uit om je te leren kennen en je te helpen om de best passende baan te vinden!

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met:

Geertje Janssen

geertje@peopleinscience.nl

0610524483

 

This post is also available in: Engels